Senioren vieren vaker vakantie in eigen land

Een groeiende groep 55-plussers gaat op vakantie. In 10 jaar is het aantal vakanties gegroeid van 10 naar 12 miljoen. Van die 12 miljoen wordt ⅓ ondernomen door senioren. Bijna 50% van de senioren kiest voor Nederland als het aankomt op een ontspannen reisje. Ook geven ze meer uit dan de gemiddelde vakantieganger. Omdat senioren vaak buiten het seizoen reizen zijn ze bijzonder belangrijk voor de toeristische sector. 

De senioren kiezen voor luxe

Kamperen is iets dat de meeste 55-plussers echt niet (meer) aanspreekt. Wanneer er gekozen wordt voor een camping, gebeurt het met een caravan of camper. Kamperen in een tentje komt er niet meer bij. Op een tweede plaats komen vakantiebungalows. Maar de voorkeur wordt duidelijk gegeven aan de luxe van een hotel. Dat is overigens ook de meest verzorgde en ontspannen manier van vakantie vieren.

Kiezen voor een zorghotel

Het is niet altijd mogelijk voor iedere senior om zelfstandig op reis te gaan. Wanneer je extra hulpbehoevend bent en extra zorg nodig hebt tijdens je vakantie hoe ga je dan met een gerust hart op vakantie? Een oplossing hiervoor is het kiezen van een zorghotel. In een zorghotel zijn gasten ervan verzekerd dat er altijd medisch hulp mogelijk is, 24 uur per dag. Ook verschilt het per zorghotel waar hun expertise ligt. Zo richt Zorghotel De Kim zich op herstel na een operatie met wellness faciliteiten. Zo kun je met gerust hart vakantie vieren en herstellen.

Andere populaire vakantiebestemmingen voor senioren

Senioren gaan ook relatief vaak naar de populaire vakantielanden zoals Frankrijk en Spanje. Ongeveer 15% van alle senioren vakanties hebben dit als bestemming. Maar wanneer er gekozen wordt voor het buitenland, dan is Duitsland grote favoriet. 

Veel senioren kiezen voor natuur en actieve vakanties

Tijdens een vakantie in eigen land zijn de provincies Gelderland, Limburg en Drenthe populair. De 55-plussers kiezen vaak een bestemming op basis van hun vakantieverblijf. Hierbij speelt mooie natuur een belangrijke rol. Ook vindt men het fijn om daarbij actief bezig te zijn. Wandelen en fietsen zijn een belangrijke vorm van tijdsbesteding die voor een geslaagde vakantie.

Groepsreizen voor senioren

Tal van reisorganisaties bieden georganiseerde vakanties aan voor ouderen en senioren. Hierbij wordt vaak rekening gehouden met ouderen die minder mobiel zijn. Dit soort groepsreizen worden aangeboden in de vorm van een: rondreis, cruise, busreizen en spirituele reizen.

Naar verwachting wordt deze groep de komende jaren steeds belangrijker op de vakantiemarkt door de stijging van senioren.